Sportdiagnosztika, avagy miért válasszuk az adott kezelés csomagot?

Sportdiagnosztika, avagy miért válasszuk az adott kezelés csomagot?

Minden, amit a sportdiagnosztikáról érdemes tudni

Alapvetően úgy gondolom, hogy nagyon sok sportoló végez sportdiagnosztikai vizsgálatot, kiváltképpen azok, akik nem igazán tesznek hangsúlyt az étkezésükre illetve az élsportra nem igazán gondolják úgy, hogy fontos oda figyelni arra, hogy pontosan milyen fizikai állapotban vannak, mennyire terhelhetők és milyen állapotban van jelen pillanatban az egészségük. Pedig elképesztően fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen állapotban vagyunk egészségügyileg, hiszen ha erre nem figyelünk, akkor sajnos komoly veszélyei lehetnek annak, hogy esetleg túl hajtjuk magukat vagy komoly sérüléseket szerzünk. Azt viszont egyértelműen leszögezhetjük, hogy sport illetve mozgás nélkül egyszerűen nincsen egészség, sem egészséges életmód, de leginkább normális élet sem. A sportra szüksége van az emberi testnek és szervezetnek egyaránt, hiszen ettől leszünk egészségesek és életerősek. Teljesen mindegy, hogy éppen fiatalok vagy idősek vagyunk, mozgásra szükségünk van.

Mozgás nélkül egyszerűen nincsen élet. Viszont min e mellett rendkívül fontos az is, hogy száz százalékosan meg legyünk arról győződve, hogy a mozgásforma, amit végzünk, abszolút megfelelő az egészségi állapotunknak és a korunknak. Éppen ezért szükséges a lehetőleg rendszeres jellegű sportdiagnosztikai vizsgálat, mely ellenőrzi azt, hogy milyen a terhelhetőségi szintünk, így ezáltal kiküszöbölhetjük az esetleges túl terhelés esélyét, mely igencsak komoly szövődményekkel is járhat olykor. Kiváltképpen érdemes oda figyelni azoknak a sportolóknak illetve sportolni vágyóknak, akik különböző szív és érrendszeri betegséggel rendelkeznek, ugyanis számukra teljesen más a terhelési szint, mint egy nem szívbeteg sportolónál. Ami pedig hatalmas előnye a sportdiagnosztikai vizsgálatoknak, hogy nem csupán elvégzik az adott terheléses illetve rutin vizsgálatokat majd kiértékelik azokat, hanem ezentúl még hatalmas hangsúlyt tesznek arra, hogy az eredmények tekintetében szakértők segítségével megtalálhassák a legmegfelelőbb sportolási lehetőséget az adott egyénekre szabva. Hiszen véleményem szerint nincs olyan, hogy valaki ne sportolhasson még komoly betegségek fennállása esetén sem, hanem inkább azt szükséges megtalálni, hogy mi a megfelelő sport és sportolási mennyiség az egyén számára. Pontosan erre a célra jött létre a sportdiagnosztikai vizsgálat és a sportdiagnosztikai tanácsadás is, hogy minden egyes páciens számára megtalálják a lehető legjobb kezelési módszert, illetve sportolási lehetőséget.

Milyen lehetőségeket kinál a sportdiagnosztikai vizsgálat?

Alapvetően számos fajtája a sportdiagnosztikai vizsgálatnak, hogy melyiket végezzük el, az igazából azon múlik, hogy melyik terhelhetőségünkre vagyunk a leginkább kíváncsiak, illetve érdemes megkérdezni az orvosunkat, hogy ő melyik vizsgálatot javasolja. Természetesen az egészen nyilvánvaló, hogy ha mondjuk, szívbetegséggel küzdünk, akkor az arra koncentráló terheléses sportdiagnosztika vizsgálatot érdemes elvégeznünk, míg ha mondjuk, asztmások vagyunk, akkor teljesen más jellegűre van szükségünk. Természetesen amennyiben fogalmunk sincsen, melyik irányba induljunk el akkor több lehetőségünk is van, példának okáért a legtöbb sportdiagnosztikát vizsgáló helyen lehetőség van alap, közép illetve olyan magas szintű csomagok megvásárolásra is melyek egészen átfogó képet adnak számunkra arról, hogy hol lehet esetlegesen felmerülő probléma és melyik irányba induljunk el a pontosabb eredmények érdekében specifikusabb irányba. Számos vizsgálat létezik, mint például a testösszetétel mérés, mely kifejezetten a sporttáplálkozás még kiválóbb fejlesztésére teszi a hangsúlyt, illetve a testösszetétel mérése lehetővé teszi a még specifikusabb edzés terv kialakítását. Továbbá létezik terheléses, pulzus alapú teljesítmény elemzés, melynek eredményei szerint még többet hozhatunk is a sportolói teljesítményünkből.

Mire jó a sportdiagnosztika vizsgálat?

A szívbetegségekkel küzdőknek 3D- s szívmonitorozásra is van lehetőségük, illetve létezik fittségi index mérés, GPS alapú mozgáselemzés, laktát küszöb mérés illetve különböző antropometriai vizsgálatok is. Természetesen ezek a vizsgálatokon felül is számos vizsgálat található még, illetve különböző sportdiagnosztikai csomagok is melyek nagyon hasznosak lehetnek annak érdekében, hogy egyrészt tisztában legyünk azzal, hogy mennyire terheletlenjük a testünket, továbbá, hogy milyen jellegű sport az, amivel tudunk fejlődni még dinamikusabban.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy rendkívül hasznos mind amatőr sportolók esetén, mind él sportolók esetén a rendszeres jellegű sportdiagnosztikai vizsgálat, méghozzá az egészségünk és a megfelelő tempójú fejlődésünk érdekében.