Mit vegyünk figyelembe a törülközőszárító radiátor vásárlásakor?

Mit vegyünk figyelembe a törülközőszárító radiátor vásárlásakor?

Miért jó a törülközőszárító radiátor?

A fürdőszobai radiátor, vagy más nevén törölközőszárító radiátor kitűnő megoldást kínál a fürdőszobánk fűtésére. Mindamellett, hogy jó hőleadó képességgel rendelkezik és olcsó a fenntartása, még remek kiegészítője is lehet a fürdőszobánknak – köszönhetően az egyre különlegesebb formatervezéseknek. A törölközőszárító radiátor rendkívül sokoldalúan használható higiénikus megoldás: száríthatunk rajta törülközőt, ruhát vagy akár köntöst is. Nem csak a fürdőszobákban, hanem a mellékhelyiségekben, valamint konyhákban is felszerelhető. Ez utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel ezek a fűtőtestek kellemes meleget biztosítanak alacsony fenntartási költséggel. Emellett kicsi a helyigényük és könnyen üzemeltethetők.

Igényeink szerint választhatunk elektromos változatott, vagy olyat, amit a fűtésrendszerre kötünk rá. Ezzel elsősorban az a probléma, hogy fűtési szezonon kívül nem üzemel. Azoknak, akik még a nyári időben is szeretik, ha fürdőszobájukban meleg van, érdemes hibrid törülközőszárító radiátort vásárolniuk. Hasonlóan széles forma és színválaszték várja őket.

Milyen teljesítményű törülközőszárító radiátor legyen a fürdőben?

Ha a törülközőszárító radiátor lesz az egyetlen hőforrás a fürdőben, akkor a nagyobb teljesítményűre lesz szükségünk. Ha csak kiegészítő fűtésnek szánjunk például padlófűtés mellé, akkor semmi gond az alacsonyabb teljesítményű fűtőtest beszerelésével. Hogy mennyi az ideális teljesítmény, azt rengeteg tényező befolyásolja. A lakás hőszigetelésétől kezdve, a ház és magának a helyiségnek a méretén át attól is függ, hogy hány oldalról veszi körbe főfal. Érdemes átlagosan 100Wxnégyzetméterrel számolni, ha a fürdőszobánk átlagos beltérrel rendelkezik. Viszont, ha számunkra a 25-26 fok az ideális, akkor az eredményt még szorozzuk fel 1.5-tel. Akár párban, akár egyedül tervezzük a törölközőszárító radiátort, kalkuláljunk fölé.

Mekkora legyen a törülközőszárító radiátor?

Bár a törülközőszárító radiátor fűtőtestét lényegesen könnyebb áthelyezni, mint egy vizes fűtési rendszerbe kötött hagyományos radiátort, az törölközőszárító radiátornak is kell a hely A pontos méreteket a radiátorok műszaki adatainál találjuk meg. Értelemszerűen érdemes a kád vagy a zuhany közelébe elhelyezni. Minden ilyen fűtőtestnek rendelkeznie kell IP 24-es védelemme, amely kizárja azt, hogy baj legyen, ha rácseppen a víz. Ezt ellenőrizzük még a vásárlás előtt, és minden esetben tartsuk be a biztonsági előírásokat. Például jó ötlet a káddal szemközti falra szerelni.

Milyen legyen a törülközőszárító radiátor?

Mivel törülközőszárító radiátort az ember évekre vesz, ezért fontos, hogy kinézetre milyen választunk – https://www.ventil.hu/torolkozoszarito-radiator. Játszunk el a gondolattal, hogy milyen forma és szín – merthogy már színek között is válogathatunk – illene a legjobban a helyiségbe. Vannak egyenes és vannak íves modellek. Újabban már azt is eldönthetjük, hogy függőleges vagy vízszintes fűtőtestre van szükségünk. Ha kicsi a fürdőszobánk, akkor egy keskeny, függőleges radiátor a megfelelő, de ha nagyobb tér áll rendelkezésünkre, akkor bátra válaszuk a vízszintes változatok egyikét. Bár ez nem számít hagyományosnak, remekül illik a nagy terekhez. Telepíteni is könnyű őket. Ha régi, függőleges modellünket szeretnénk ilyenre lecserélni, nem ütközünk nehézségekbe. Ezek nagyon jól illeszkednek az ablakok alá is.

Milyen funkciókkal rendelkezzen a törülközőszárító radiátor?

A radiátorokat és minden egyéb fűtőtestet a földhöz közel kell elhelyezni, mert a meleg levegő felfelé száll. Azonban a törülközőszárító radiátor elsősorban a törülközők szárítására hivatott, így azok elhelyezésével is kell számolnunk, amikor az elhelyezésen gondolkodunk. Tehát ez egy adott funkció.

A törülközőszárító radiátor lehet termosztátos, így a hőfok igény szerint állítható rajta. Akadnak már olyan modellek is, amelyek, ha úgy állítjuk be, akkor 2 órán keresztül maximális hőmérsékleten fűt. Ezt akár más időtartalomra is be lehet programozni. Nagyon hasznos lehet a kisgyermekes családoknak a gyerekzárral ellátott modell.  

Jó ó hőleadó teljesítményük és hosszú élettartamuk miatt, valamint elérhető áruknak is köszönhetően az egyik legnépszerűbb az acél törülközőszárító radiátor. Bár az alumínium radiátoroknál lassabban melegszenek fel, a hőt tovább képesek megtartani és a hőmérséklet is minden nehézség nélkül szabályozható. Az alumínium, mint már szó volt róla, nagyon gyorsan felmelegszik, és veszteségmentesen adja le a hőt. Az alumínium radiátor az energia megtakarítás és a modern design remek kombinációja. Néhány szóra érdemesek a réz fűtőtestek is. Valódi luxus minőséget képviselnek. A sárgaréz radiátorok gyorsabban melegszenek föl, mint az acél radiátorok, mert jobb hővezetési tulajdonságokkal bírnak. Még kézzel készített modelleket is találunk a piacon. Igazán exkluzív vonalat képviselnek a hagyományostól eltérő anyagból készült darabok. Választhatunk kő vagy üveg törülközőszárító radiátort. A természetes kőből készült törölközőszárítók nagyon jól tárolják a hőt és egyenletes “cserépkályha” meleget adnak, – a hagyományos fűtőtestekhez képest nincs energiaveszteség, mert fokozatosan adják le a hőt. Természetes hatást és környezetbarát megoldás biztosítanak. Az üveg vagy tükörfelülettel ellátott radiátorok nagyon hasznosak, ha látszólag nagyítani szeretnénk a teret. Ez a típus különösen előnyös a kisebb fürdőszobákba.