Miért választottam a kutyahámot?

Miért választottam a kutyahámot?

A kutyahám minden kutyának jól jöhet

Minden gazdi másképp neveli a kutyáját, másképp szereti, más dolgokat vesz neki. Sok kutya soha nem jár sétálni, de hámot vagy nyakörvet mégis kell vennünk nekik a biztonság kedvéért, például, ha az ember állatorvoshoz megy, valamilyen biztosítása kötelező a kutyának olyan esetekben. Viszont a kutyatartás talán legtöbbször feltett kérdésébe futottunk itt bele, ami pontosan az: nyakörv vagy kutyahám legyen a kiválasztott?

Kutyahám vagy nyakörv?

Ez azonban nem egy olyan kérdés, aminek a megválaszolására egyáltalán találhatunk egy egységes választ, amely minden állattartóra vonatkozik. A kutyák fajtánkként és egyénenként is nagyon eltérőek lehetnek, ez pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen jellegű legyen, amivel vezetjük. A legegyszerűbb fajták szerint, ha ennek utánanéz az ember már a kutya örökbefogadása előtt. Egyes kutyafajtáknál kifejezetten ajánlott egyik vagy másik fajta választása, míg másoknál éppen a személyiség igazán döntő jellegű. Mit is kell azonban pontosabban nézni? Nos, mindenképpen figyeljük meg a kutyánk viselkedését, de számít még ezen kívül az is, milyen magassággal rendelkezik, és hogy milyen a testfelépítése. Bizonyos betegségek esetében, amelyek akár belsők, akár külsők is lehetnek, csak a kutyahámot vagy csak a nyakörvet tudjuk használni.

Ha a kutyánk klasszikus módon nyugodt, jól viselkedik és a légzésével nincs gond, valamint a nyakát sem érte semmilyen sérülés, akkor remek megoldás. Ez az írás azonban a kutyahámokra tesz nagyobb figyelmet. A kutyahám nem is olyan régóta jött divatba, amikor rájöttek, hogy nem minden kedvencünknek van ínyére a nyakörv, másoknak pedig akár rosszat is tehet. Azok a nyugtalan kutyák, akik húzzák a pórázt és csak vinnék a gazdájukat előre, izgatottan rohannának neki az útra, könnyen megsérthetik magukat a csupán nyakat befogó kiegészítővel. Veszélyeztetik a nyakuk bőrét, de emellett még megnyomják a nyakuk belsejét is, ami árt a légzőszerveknek, a légcsőnek, a nyirokmirigyeknek és a szemen belül is megnöveli a nyomást.

A kutyahám előnyei

A kutyahám lényege a súlyelosztásban van. Ha jól van rögzítve, és a póráz is a megfelelő távolságban van, akkor ez a fajta sétáltató eszköz nem sérti a kutya egyetlen pontját sem. A megfelelő méret kiválasztása azért fontos, hogy az anyag ne dörzsölje ki esetleg a kutya hajlatait, és ne keletkezzen egyetlen helyen sem túlzott húzóerő. Logikusan belegondolva ez a megoldás sokkal kényelmesebb lehet, mint a nyakörv. Kifejezetten ajánlott kisebb testű kutyáknak, akik könnyebben sérülnek, és általában temperamentumosabbak is a nagytestű társaiknál. Ilyenek többek között a törpe uszkár, a csivava, a mopsz vagy a terrier, akik számára egy hám nem csak hasznos, de talán még esztétikailag is jobban illik hozzájuk.

A korban kisebb kutyák számára is sokszor előnyösebb a kutyahám. Ezek az állatok még rakoncátlanok, szeretnék felfedezni a világot, minden lepke után szaladnának és minden zajtól rémülten futnának a másik irányba, amit persze mi gazdik nem engedhetünk meg az utcán. Amíg nem tanulnak bele ezek az állatok a rendbe, amíg nem nyugszanak le egy kicsit, ahogy folyamatosan egyre kevesebb meglepetés érő őket a kinti világban, addig ez jobb megoldás lehet.

Kiváltképp fontos, hogy nagyobb testű, sőt nyugodt kutyáknál is jó megoldás a kutyahám, főleg hogyha valamilyen légzésszervi vagy nyaki problémával küzd az ember kedvence, de léteznek olyan ebek is, akik hamar beletanulnak abba, hogyan lehet gyorsan és könnyedén megszabadulni a nyakörvtől, mielőtt még a gazdi ezt meg tudná akadályozni. Ha nem akarjuk a kutyánkat a fél városon át üldözni, akkor ezt is érdemesebb elkerülni. Ilyenkor a kutyahám (amit itt is tudunk rendelni: https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_NYAKORV_PORAZ_HAM_BILETA_Ham_textilham-231) a tökéletes megoldás.

A különféle kutyahámok

A kutyahámok nagy előnyei közé sorolható nem csak az, hogy kiküszöböli a hibákat, amiket egy nyakörv elkövet, hanem az anyag minőségét tekintve is mi magunk válogathatunk. Legyen szó bőrről, textilről, fény-visszaverősről vagy divatos, köves, esetleg a gazdi ruhájához illő darabról, a piacon ma már bármit könnyen meg lehet találni. Fajta szerint sem csak egy kapható, négy különböző típusú kutyahámot különböztetünk meg, amelyek közé tartozik a hagyományos darab, ami övrészekből áll, a szánhúzó hám, amely értelemszerűen a szánokat húzó nagydarab kutyák részére készült és a segítő hám, illetve az idomítóhám.

Általában a hagyományos hámot alkalmazzuk mi átlagos gazdik, de ne keseredjen el senki, ennek is rengeteg ismert formája van, és a linket található áruházban többfajta közül lehet válogatni a széles kínálatnak hála. Fontos a kutyánk egészségének megőrzése nem csak a táplálkozásban, de még a sétáltatás során is, amikor az ember nem is gondolná, mennyit árthat a kutyájának, hiszen épphogy jót tesz neki, sétáltatja, közös időt töltenek együtt. És mégis, a megfelelő sétáltatóeszköz megvétele hiányában a sétálásnak is komoly következményei lehetnek egyszer. Mindenképpen olyan hámot vagy nyakörvet válasszon tehát az ember, amit előtte kellően megfontolt.