Különleges és látványos mosdókagyló, avagy egy tökéletes fürdőszoba

Különleges és látványos mosdókagyló, avagy egy tökéletes fürdőszoba

Mosdókagyló és minőség

A vizes helyiségek alapvető kellékei közé tartoznak a korszerű, minőségi, könnyen tisztítható és időtálló szaniterek, amelyek ideális esetben harmonizálnak a fürdőszoba más berendezési tárgyaival, annak burkolatával, kiegészítőivel. Életmódunkhoz hozzátartozik a naponta többszöri tisztálkodás, teljes vagy részleges mosakodás, amelyek zökkenőmentes folyamatához elengedhetetlen a jól megválasztott, jól kialakított és precízen telepített mosdókagyló.

A mosdókagyló minősége a felhasznált anyag és a kialakítás függvénye. Nagyon sok buktatója van a mosdó vásárlásnak, mert erre a termékre is igaz, hogy a tetszetős kinézet nem mindig jár kéz a kézben a minőséggel. Ezeket a szaniter-féleségeket manapság már rengeteg anyagból gyártják. Olyan anyagok is a felhasználási listára kerültek, amelyek 10-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek lettek volna. Ez a modern gyártási technológiáknak és az egyre innovatívabb enteriőr irányzatoknak is köszönhető. Ezért láthatunk nem csak kerámiából készített, hanem fából faragott, üvegből fújt vagy akár betonból öntött mosdókat is. Újra a reflektorfénybe kerültek a zománcozott elemek és a természetes kövek, mint a márvány vagy a gránit. Legszélesebb kínálattal azonban még mindig a szintetikus anyagokból gyártott szaniterek rendelkeznek, mert nem csak az áruk kedvező, de minőségben is megállják a helyüket. Jól bírják a különböző súroló-és tisztítószereket, felületük nem kopik le, nem mattul be az igénybevételtől. A minőségről sokat árulkodik a szaniter-elem vízállósága, vízlepergető képessége és karcállósága.

Mosdókagyló anyagai

Számtalan lélegzetelállító mosdó található a kínálatok között, de ezek minden megkapó tulajdonságuk ellenére nem minden esetben praktikusak egy átlagos család számára. Főleg ott, ahol gyerekek vannak, okozhat gondot, ha például a kagyló anyaga üveg. Bármilyen erősen kiképzett üvegből készüljön is, nem fog ellenállni a gyerkőcök akaratának. A gyakori használatból keletkező felületi sérülésektől pedig nem látványos, hanem igénytelen hatása lesz, ráadásul balesetveszélyes is és nehezen tartható tisztán. Ezért, mielőtt hagyjuk magunkat elragadtatni, gondoljuk végig, mennyi igénybevételnek lesz kitéve a szaniter-elem. Hány fő, és milyen gyakorisággal fogja használni? Az öntött márványmosdó remek alternatíva: masszív, funkcionális és design szempontjából is jó választás. Kevésbé hideg a tapintásuk, mint a porcelánnak, de ugyanolyan könnyű tisztántartani őket. Ráadásul, ha a márvány mintázott, a vízkő is nehezebben látszik meg rajta.

Bármely anyagot válasszuk is arra mindenképpen ügyeljünk, hogy könnyen tisztítható, ellenálló, de akár kár esetén könnyedén javítható legyen. A porcelánból készült mosdók például sérülés esetén cserére szorulnak.

Hol érdemes mosdókagyló után nézni?

Nagyon sok üzlet forgalmaz szanitereket. Például a https://www.ventil.hu/mosdokagylo egy jó választás, ha biztosra akarunk menni a minőséggel. Az online vásárlás nem jár extra rizikóval, hiszen a termékleírásokban minden paraméterről részletesen tájékozódhatunk. Ha mégis kiegészítő információra lenne szükségünk, akkor pedig a vevőszolgálaton bármikor a rendelkezésünkre állnak a munkaidő alatt. Nagyon sok webáruház rendelkezik saját kiállítótérrel vagy átvételi ponttal, ahol az átvételkor meggyőződhetünk arról, hogy a leírtaknak megfelelő-e a vásárolt termék. Mindig csak olyan helyen vásároljunk, ahol min. 2 év garanciát vállalnak a szaniterekre, de minél több ez az időtartam, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a gyártó bízik a minőségben, amit képvisel.

Mosdókagyló választási szempontok

A mosdó mindig akkora legyen, amekkora kényelmesen elfér a helyiségben, és ügyelni kell arra is, hogy kellően mély kialakítással rendelkezzen, hogy fölé hajolva lehessen arcot vagy hajat mosni. Ha gyárilag van kialakítva a csap helye, ellenőrizni kell, hogy jó helyen vannak-e a lyukak. Ha viszont a csaptelep fali, vagy a pultra kerül, akkor kaphatók csaplyuk nélküli mosdókagylók is. A kényelmes magasságot egyénileg kell beállítani, de általában 80-90 cm magasságba kerül a mosdó. Támaszkodhat állványra, beépíthető szekrénybe vagy rögzíthető falra is. Figyelni kell arra, hogy az mindig legyen teherhordó fal legyen, máskülönben fémkonzolokkal kell alátámasztani a mosdót. A mosdók forma- és anyagválasztéka minden felülmúló, készülhetnek porcelánból, üvegből, fémből, kőből, betonból vagy akrilból. De a látvány helyett a praktikusságot érdemes szem előtt tartani a kiválasztásnál.