Az alma egészségre való jótékony hatásai

Az alma egészségre való jótékony hatásai

Legyünk egészségesek almával!

Az alma köztudottan a legegészségesebb gyümölcsök között van számon tartva. Köszönhetően annak, hogy jelentősen sok egészségünkhöz elengedhetetlen vitamin található meg benne, illetve rostokban gazdag tulajdonsága miatt is közkedvelt mind az egészséges életmód kedvelői, mind a fogyókúrázók körében. Minket jelen cikkben az utóbbi érdekel a leginkább és az alma fogyásról gyakorolt jótékony hatásainak fogunk részletesebben utána járni.

Mint már az előbbiekben is említettem az alma nem csupán a vitaminjai és rostjai miatt közkedvelt Európában, hanem az egész évben bármikor aránylag jó áron való hozzá lehet férni, hiszen alapvetően nem szezonális gyümölcs, mint mondjuk a barack vagy az eper. Éppen ezért egész évben kiváló vitamin és energiaforrás.

Az alma jótékony tulajdonságai

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalmú, viszont emellett tele van rostokkal, illetve a szervezetünk számára hasznos tápanyagokkal. A szakértők azt tanácsolják, hogy minimum napi egy almát érdemes bele építeni az étrendünkbe.

Kutatások igazolják, hogy már napi egyetlen alma is csökkenti az olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór. Az alma olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a kutatások szerint védik, a neuronokat ezáltal csökkentik a gyulladás és az oxidatív stressz okozta sejthalált. A kvercetin alkotóelemét leginkább az alma héjában lehet nagyobb mennyiségben megtalálni.

Minta legtöbben tudjuk az alma nagyon gazdag mindenféle rostokban, bizonyos fajta rostjai példának okáért azért felelősek, hogy csökkentsék a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát, ami pedig ebben igazán érdekes, hogy az ezekért felelős rostok nem az alma húsában, hanem a héjában találhatóak meg. Az alma húsában található rostok, ezzel szemben a szív- és érrendszer számára biztosítanak hatalmas védelmet. A mondás miszerint, – minden napra egy alma az orvost távol tartja – valamennyire mégiscsak helytálló, hiszen a kutatások szerint, ha napi csak egyetlen almát eszel, már azzal is jelentősen is véded az egészséged, hiszen így csökkenhet a koleszterined szintje.

Az alma emellett szabályozza a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy azoknál a személyeknél, akik mindennap legalább egy almát megettek, 7 százalékkal csökkent esetükben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélye, amely azért igencsak figyelemfelkeltő arány.

Az alma élettani hatásai hosszútávon

Megint csak nagyon érdekes, hogy az alma a hírhedt stroke ellen is képes felvenni a harcot. Maga a stroke olyan szinten súlyos probléma, hogy bizonyos kimutatások alapján, szinte minden percben életét veszti valaki stroke miatt, éppen emiatt az egyik legmagasabb halálozási aránnyal járt betegség az egész világon. Viszont az alma, csodálatos összetevői és hatásköre folytán ennek a betegségnek a kockázatát is jelentősen képes csökkenteni.

Továbbá megint csak egy hatalmas előnye az almának, hogy a tudósok azt is bebizonyították, hogy a rendszeres fogyasztása jelentős védelmet jelenthet az asztma ellen. Ezt legfőképpen a gyümölcs húsában megtalálható antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek köszönheti.

Az almát mindig frissen érdemes fogyasztani és olyan termelőktől rendelni, akik maximálisan megbízhatóak és minőségi termékeket nyújtanak vásárlóik számára. Én speciel a Simon gyümölcs édes alma rendelés opcióját szoktam választani, ugyanis azokba a típusú almákban még soha sem csalódtam, Mindig zamatos és friss termékeket kapok kézhez. Praktikus tanács, hogy ha minden étkezés előtt elfogyasztunk egy almát, akkor sokkal kevesebb kalóriát fogyasztunk majd el az étkezés során. Továbbá érdemes a mindenféle nassolás helyett is inkább almát fogyasztani, ami nem csupán finom lesz, de hosszútávon a testünk is meg fogja hálálni ezt a segítséget!

Az alma segítsége a fogyókúra során

Megint csak egy sokak által ismert jótékony módja az almának a fogyókúrában nyújtott segítségének a szerepe. Éppen ezért ajánlják fogyókúra mellett, hogy feltétlen vegyék be a mindennapi étrendbe a gyümölcsöt, ugyanis a rendszeres fogyasztásának a segítségével, meglehetősen eredményes fogyásra lehet számítani. Ennek az oka abban található, hogy az alma tele van rostokkal, amely elősegíti az emésztés megfelelő működését, alacsony a kalóriatartalma, ráadásul olyannyira eltelít, hogy a rostoknak köszönhetően csökkenti az éhségérzetet is.

Az alma köztudottan tartalmaz olyan enzimeket is, amely jelentős segítséget nyújtanak az emberi szervezetnek abban, hogy az elfogyasztott ételeket minél gyorsabban és hatékonyabban meg tudja emészteni.